Jure Gregorčič | 16. 5. 2019

Navdih velikih zgodb bencinske bratovščine

Leta 1886 je Karl Benz naredil prvi avto, Gottlieb Daimler in Wilhelm Maybach pa sta motor z notranjim zgorevanjem prvič...

Leta 1886 je Karl Benz naredil prvi avto, Gottlieb Daimler in Wilhelm Maybach pa sta motor z notranjim zgorevanjem prvič vstavila v kočijo. Stopili so skupaj in nastal je prvi Mercedes-Benz. Ko sta se srečala zanesenjaški inženir Stewart Rolls in avtomobilski sanjač Frederick Henry Royce, je navdih začel pisati zgodovino avtomobilskega stremljenja k popolnosti. Ko sta si v roke segla mehanik Václav Laurin in prodajalec knjig Václav Klement, sta najprej naredila kolo Slavio. Kmalu za tem sta si zaželela ognja nad valji in nastala je prva škoda. Tudi Slovenci smo aktivni del evropske avtomobilske zgodbe že dlje, kot bi si marsikdo mislil – kot vozniki smo se v prvem avtomobilskem klubu združili že leta 1909. AMZS bo 16. Julija 2019 star že 110 let. 

Ker najlepše avtomobilske zgodbe še niso napisane 

Avtomobilski svet ostaja svet navdiha. Zgoraj omenjene zgodbe o začetkih nam tako ljubih strojev, smo kot »mulčki«, vsak na svojem koncu, že zelo zgodaj začeli zanesenjaško konzumirati tudi Sasa Kapetanovič, Ciril Komotar jaz. Ne trdim, da je bila moja prva beseda avto ali motor, vem pa, da sem bil star le dve leti, ko sem se na družinskih počitnicah izmuznil izpod bladahina legendarne prikolice iz Novega mesta – tiste z modro črto – Adrie, in sledil zvoku bokserskega motorja. Dobršen del kampa je leto dni starejšega bratranca in mene iskalo na plaži, v morju in med šotori, našli pa so naju pri bavarskih motoristih. Ja, bencin in zobniki so me “zastrupili” že zelo zgodaj.

Spontani vžig treh prijateljev

Atmosferci smo nastali spontano, a z razlogom. Ne verjamem v naključja. Ko nekaj delaš srcem, se zgodba hitro sestavi. Kot vožnja, ki ritem zares dobi šele ko voznik in stroj začneta govoriti isti jezik. Trije bencinski romantiki smo se odzvali smo se klicu zgodbe, naše.

Kam naprej? Ne vem, a sem obenem hvaležen za strast do prvinske mehanike in bencina – želja je še enkrat več postala resničnost. Čutim, da nam je bilo prijateljstvo usojeno davno preden smo se srečali tam zunaj, na asfaltu. Povem pa iskreno in od srca: vsak kilometer z bencinskima bratoma je tako doživet kot, da bi bil testni pilot v neponovljivem Concordu, pa tudi, če hodimo peš tam nekje med letališkim terminalom A in B, utrujeni od zadnje službene poti. Za vsakim zavojem se prej ali slej odpre ravnina priložnosti in takrat je treba pohoditi na polno!

Vse kar se pelje, leti pluje ali pa orje …

Z ustvarjanjem Atmosfercev želimo pokazati svojo strast do vsega kar se pelje, leti, pluje ali pa orje pa tudi do ljudi za čudovitimi stroji vseh vrst. Naše baterije so polne in ideje nore, le doseg Atmosfercev je za zdaj še neznan. Imamo pravi energent – domišljijo. Veseli bomo, če boš z nami. Hvala vsem, tudi vaša energija in želja je združila Atmosferce. Že zaradi tega se bomo potrudili biti mi v svoji najbolj izvirni obliki, z uspehi in napakami vred. Hvala za vsak všeček, delitev, za vso podporo in nenazadnje tudi kritiko.

Jure Gregorčič, novinar AMZS Motorevije, uporabnikom družbenih omrežij bolje znan kot dolenjski Indiana Jones 

shop-poper-desktop atmosferci
atmosferci novice

Da ne zamudiš!

Pusti svoj email, da ne bo potem, da nisi vedu.